Jan Hercog
Autor:
Jan Hercog
Všechny články >

statni sprava mesta eurocalc

Jak zefektivnit současnou práci sobě a svému týmu?

Společnost Callida se pohybuje v českém stavebnictví už 30 let a v posledních letech se naše portfolio partnerů (chcete-li zákazníků) rozrůstá i jiným směrem než jen skrze soukromý sektor.

Naše systémy dodáváme i státní správě, státním podnikům a společnostem vlastněných státem. S radostí sledujeme, že posun v IT se nevyhýbá ani tomuto sektoru. Vedoucí pracovníci jednotlivých odborů a oddělení, pověření manažeři a IT specialisté se rozhlíží na trhu po dostupných informačních technologiích a systémech, které zefektivní práci jim i celému jejich týmu. Ale protože má každý specifické požadavky je téměř nemožné najít nějaký ‚ krabicový ‘ systém, který by šel převzít tak jak je. Je třeba hledat systém ohebný, na míru nastavitelný, přizpůsobitelný a k tomu i partnera s týmem profesionálů, kteří objednavatele celým procesem provedou od A do Z.

Přesně v tuto chvíli do hry vstupujeme my: společnost Callida s informačním systémem euroCALC a týmem manažerů a konzultantů. Ačkoliv se státní správa se jeví jako zvláštní svět sám pro sebe, tak po zanalyzování potřeb, kvalitním zmapování procesů a vytvoření konceptu řešení, jsou pro nás projekty dodání na míru nastaveného informačního systému stejné jako v soukromém sektoru.

Co manažeři vlastně hledají?

Vyjmenuji zde pár bodů, které se v poslední době opakují.

Podle mých zkušeností manažeři nejvíce chtějí:

… aby oddělení pracovalo v jednotném prostředí

… mít data na jednom místě

… standardizovat procesy oddělení

… sledovat stav rozpracovanosti

… jednoduše přiřazovat realizační tým k dané akci/projektu/zakázce

… mít přehled kdo/kdy/co upravoval

… zautomatizovat kontroly (termíny, finance)

… umět na jeden klik vytvořit potřebné přehledy pro prezentaci vedení

… mít možnost rychle dohledávat a analyzovat jakákoliv data

Jsou to vlastně hodně obecná témata, a ne zdaleka vše je jen o přizpůsobení softwaru. Nelze opomenout workshopy, školení týmu, dokumentaci metodiky a pomoc při řízení procesu změny.

Důležité je, že v tomto umíme jako softwarová a poradenská společnost chodit a s výše vyjmenovaným jsme schopni pomoci. Protože využíváme mnohaleté zkušenosti v oboru, dokážeme být plnohodnotným partnerem v diskuzi a například už při analýze a mapování procesů hledáme a navrhujeme nové cesty a zlepšení. Tedy samozřejmě jen pokud víme, že o ně náš zákazník stojí. Jsou a budou případy, kdy zákazník své ověřené řešení už má a my ho pro něj jen do systému přeneseme.

 

hercog5

Jak vnímat pojem informační systém?

Informační systém není jen software, který propojuje jednotlivá oddělení. Je to také o lidech, kteří do něj zadávají informace, na základě kterých se rozhodují. Informační systém je také o nastavených procesech, workflow, práci s dalšími dostupnými daty a dokumenty, distribuci dat vně systém, generování dokumentů, propojení s dalšími využívanými systémy (často úzce specializovanými), nastavení oprávnění v systému kdo/co/kdy může a nemůže, aj.

Detailněji se na informační systém pro státní správu, který má pomoci oddělením řešící plánování, investiční výstavbu, veřejné zakázky a potřebují mít přehled nad realizací, podíváme v dalších příspěvcích. Přestože každý region, město nebo městská část nazývá své odbory a oddělení trochu jinak, náplně práce mají podobné a věřím, že se v tématech poznají.

Do té doby se mějte fajn a pokud Vás můj příspěvek zaujal, neváhejte mi napsat Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Kontaktujte nás

Konzultovat řešení
Zadejte Vaše jméno a příjmení
Zadejte telefonní číslo
Neplatný email
Zadejte název společnosti
Neplatný vstup
Potvrďte prosím souhlas